RIP

Hjärnan dör efter 5 till 6 minuter utan syre

Urban Säfwenberg, hjärtspecialist på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.

Vad kan orsaka ett hjärtstillestånd?

- Oftast är det är en massiv hjärtinfarkt som gör att hjärtat dör. Det kan också vara så att det är en elektrisk rubbning på hjärtat. Då kan själva muskeln vara intakt men elfelet gör att det inte bildas impulser som kan pumpa blodet. Felet kan vara medfött men oftast kan det finnas en utlösande faktor, som till exempel droger.

Michael Jackson andades inte när ambulansen anlände - var han redan död?

- Nej, så brukar det vara och man kan fortfarande återupplivas. Men man måste påbörja en återupplivning inom fem-sex minuter, annars dör hjärnan. När man får hjärtstopp så stryps syretillförseln till hjärnan och då går hjärnan i dvala ganska snart. Det brukar ta mellan 30 sekunder till en minut. Man blir i princip omedelbart medvetslös, det är som att svimma.

Kan man ha gjort allting rätt trots att han avled?

- Ja, det kan mycket väl vara så. Om det fanns personer hos honom som gjorde allt rätt från början och han ändå inte klarade sig så talar det för att det här var en massiv katastrof i hjärtat. En väldigt stor hjärtattack kan få hjärtat helt utslaget.

- Om det var en lindrigare hjärtattack, och man påbörjar behandling omedelbart och sjukvårdare kommer dit inom fem minuter, så har man 40-50 procents chans att överleva.

Enligt uppgifter från personer nära Michael hade han nyligen genomgått en stor hälsoundersökning inför sin konsertturné - hur kunde detta ha missats?

- Det kan vara så att man har en åderförkalkning eller att man har använt droger och medicin som orsakat skada på kärlen. Det kan ändå slinka med i en vanlig hälsokoll, det är inte helt enkelt att upptäcka.


Så jävla hemskt, han var fan skaparen av all musik. Han har gjort fantastiska låtar. Inte för att han gjort så mycket nu på sista tiden, men han hade ju en stor kosertturne som han skulle uppträda med precis nu. Men han hann att dö. Så tråkigt. Rest in peace Michael </3

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0